TOHUMDAN ÜRETİM NASIL YAPILIR?
Bitki yetiştirmenin ilk, belki de en dikkat edilmesi gereken adımı tohum ekimidir. Çünkü ekilen tohumların çimlenip çimlenmeme sorunu vardır. Hele tohum az bulunan, değerli bir tohum ise onun kaybedilmemesi gerekir. İşte tohum ekiminde dikkat edilecek hususlar.
Tohum ekiminden iyi bir sonuç alabilmek için:
- Tohumun kaliteli olması,
- Dayanıklılık süresini aşmamış olması,
- Uygun sıcaklıkta olması,
- Uygun nemin sağlanması,
- Uygun ışık alması,
- Ekim zamanının uygun olması gerekir.
Tohumun kaliteli olması: Kaliteli tohum, uygun şekilde, uygun zamanda toplanmış ve usulüne göre muhafaza edilmiş tohumdur. Bundan başka tohumların fiziki olarak muayene edilmesi de önemli bir konudur.
Dayanıklılık süresini aşmamış olması: Her tohumun kendine has, canlılığını devam ettirebileceği bir süre vardır. Dayanıklılık sürelerin aşılması, kesinlikle o tohumların çimlenmeyeceği anlamına gelmez; çimlenmeme olasılığının arttığını gösterir.
Eğer bir tohumun kaç yıllık olduğunu, dayanıklılık süresini aşıp aşmadığını bilmiyorsanız, sadece o tohumlara bel bağlamak yerine, onlardan küçük bir kısmını ekip, çıkıp çıkmadığını yani çimlenip çimlenmediğini gözleyerek dayanıklık süresini aşıp aşmadığı konusunda bir fikre sahip olabilirsiniz.
Uygun sıcaklıkta olması: Tohumlar çimlenebilmek için mutlaka belirli sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Bu sıcaklık, tohumdan tohuma değişmekle beraber sebzeler için oda sıcaklığı veya biraz daha altı yeterli olmaktadır. Sıcaklığın gerektiğinden az olması çıkış süresinin uzamasına sebep olur. Yani oda sıcaklığında bir haftada çıkan tohum, daha düşük sıcaklıklarda 10-15 günde çıkacaktır.
Çıkış süresi ayrıca tohumun cinsine göre de farklılıklar gösterir. Domates, biber, fasülye, kabak, salatalık gibi sebzelerin tohumu uygun sıcaklıkta 1 haftada çimlenirken bamya, patlıcan gibi sebze tohumları daha uzun zaman isterler.
Kaynak: nejatpars.blogspot.com
Hocam
Hibrid olmayan ve GDO suz tohumlari bulabiliriz?